top of page

Doping i Norsk idrett?

Vi har i sammenheng med mediestormen rundt skilandslagets overbruk av astma medisiner og nå siste saken rundt Martin Johnsrud Sundby, valgt å intervjue astma lege og tidligere langrennsløper på toppnivå i Norge, Ragnar Pettersen. Han jobber ved Volvats astmapoliklinikk i Oslo, ledende innenfor forskning på atsma og andre lunge sykdommer. 

 

Hva er astma?

Astma er en sykdom som påvirker bronkiene. Det er en kronisk diagnose, men alvorlighetsgraden kan variere da hyppigheten og alvorlighetsgraden av betennelsen og muskelkrampene kan variere over tid.

Det finnes forskjellige typer astma. Alt fra allergi astma til astmatyper som nærmest ligner mer på KOLS. Symptomene kan variere fra milde og episodiske anfall, anstrengelse og idrettsastma til mer alvorlige former. 

 

Vil det påvirke utøvernes prestasjon?

Astmamedisin vil ikke påvirke en utøver om den ikke har tendenser til astma. Derimot vil en utøver med astmasymptomer som velger å ikke bruke medisinen få alvorlig innsnevringer i bronkiene, dessuten øker slimproduksjonen og man kan få alvorlige hosteanfall. Alt dette kan føre til at utøveren ikke klarer å prestere maksimalt. 

For noen utøvere kan det være nødvendig med betydelig større doser astmamedisin en hva som er tillatt i toppidretten i dag. Jeg ser derfor på det som nesten komisk hvordan utøvere skal nektes moderne og anbefalt medisin fra kompetent fagpersonell.

 

Hvorfor bruker noen forstøver apparatet?   

Medisinen i forstøver apparatet er blandet i en væskeform, det er en blanding av for eksempel Ventoline og saltvann, som kan være svært effektfullt ved alvorlige astmaanfall og stor slimproduksjon. Forstøveren egner seg bra for små barn og eldre på lik linje med inhalasjonkammer. Forstøverapparatet avgir store mengder medisin til tross for dårlig pust, som igjen resulterer i at den egner seg godt ved akutt behandling ved sykehus og legevakt. I Norge har det i lang tid vært svært populært å bruke dette hjemme til enkeltpasienter, men trenden nå er heller å bruke inhalasjonskammer.  

Bilde: Ragnar Pettersen, astmalege og skientusiast. 

Bilde: Martin Johnsrud Sundby, nylig dømt for ulovlig bruk av astmamedisin og forstøver apparat

Er det slik at alle burde bruke astma medisin ved påvist astma?

Astma er en sykdom som varierer i alvorlighetsgrad fra person til person. Hos en og samme person vil også alvorlighetsgraden variere etter årstid og etter hvor ofte man er i kontakt med den utløsende årsaken til astmaen. Det er derfor viktig at man finner den rette medisineringen for hver enkel astmatiker. For at astmatikeren skal bli mest mulig symptomfri er det viktig at man finner rett medisin og rett dose. Det er derfor viktig at man kontakter lege når tilstanden forandres.

 

Har astmamedisin noen andre effekter enn å kurere astma?

Den har ingen annen effekt en å behandle astma, og en perosn som ikke lider av astma vil ikke få noen effekt av å bruke astmamedisin. Dette vil si at det ikke gir noen fordel for en utøver å bruke medisinen om den ikke selv sliter med astma. 

Er det mer astma blant norske utøvere enn i andre land? 

Det er et stort forbruk av astmamedisin i norge, men jeg tror ikke det skiller seg ut fra andre land. Denne idretten krever utrolig mye trening og derfor er anstrengelses astma heller ikke uvanlig å utvikle. Man kan derfor si at kombinasjonen av høy intensitet og kulde ikke er en speislt gunstig kombinasjon for lungene sett på lengre sikt. Man kan også finne dette hos svømmere hvor klorvann og stor anstrengelse gir mye av de samme problemene. Forekomsten av astma er relativt likt i de fleste europeiske land. det er mulig det er noe mer i engelsktalende land. 

Bilde: Martin Johnsrud Sundby mot mål i Tour de ski, 2014/2015

bottom of page