top of page

Den organiserte norske idrettens historie 

Hovedtrekkene i norsk idretts historie 
  • Norsk idrett startet etter industrialiseringen som førte til at de som bodde på landet flyttet inn til byen og faste arbeidstider førte til mer fritid. Det bel dannet nye idrettsforeninger som hadde fokus på å ivareta medlemmenes interesse, og arrangerte stevner og komkurranser. Den spente situasjon med unionen med sverige første til at idretten ikke bare var en sosial aktivitet, men også en militær baktanke. 

  • Organisasjonshistorien starter med et økende antall frivillige i skytterlag. De nye organisasjonene ønsket å være med på opptrenigen av militære skyterkunnskaper da militæret ikke selv hadde kapasitet. I 1861 ble centralforeningen dannet av en rekke politikere, offiserer, embetsmenn og handelsmenn. Mottoet var "Værg ditt land" og forsvar var et viktig motiv for organisasjonen samtidig som jakt, sosialt fellesskap og konkurranse også var viktig. Det ble senere inkludert flere idretter i centralforeningen.

  • det ble også dannet en del turnforenigner og gymnastikklag. Den første orgnisasjonen ble dannet i 1855. Turnerne øsnket i motsetnigen til Centralforeningen å unngå et stort fokus på forsvar. De øsnket heller fokus på sunnhet og helse gjennom allsidig trening. de opplevde likevell ikke en likes stor vekt som Centralforeningen. 

  • Norsk idrett ble senere inspirert av de engelske idealene. Der handlet det om å rangere enkeltindividet slik som vi blir rangert i mange andre sammenhenger i livet ( foreksempel på jobb). Mange følte nok som i England at sporten hadde verdi i seg selv som nytteverdi i forsvar eller folkehelse. 

  • I 1861 ble folkevæpningssamlagene laget. Ble laget som en reaksjon på den lite demokratiske måten sentralforendingen va organisert og var de var også redde for at hæren skulle kunne bli brukt mot dem i en eventuell løsrivning fra Sverige. de hadde mottoet " Folket i våben". 

  • Folkevæpensamlaget vokste fort og ble etter bare noen år større en centralforendingen. Etter noen år bestemte stortinget at skytterlagene igjen burde samles i en organisasjon. Derav kom Det frivellige skyttervesnet. Centralforeningen fortsatte å organisere andre idretter under navnet " centralforeningen for udbredelse af idræt". 

  • Andre deler av idretten sto fortsatt i særorganisasjoner og det oppsto en strid mellom dem rundt idrettens egenart. Denne diskusjonene en fortsatt aktuell i dag.

  • Særforbundene samlest tilslutt i 1910 i Norges Riksforbundfor Idræt. Centralforeningen hadde her ansvar for folkehelse og fosvar og hadde sin styrke på bygda. Særforbundene vokste fort i denne perioden og ble veldig populære i byene. Først i 1914 skiftet de til  holde idretten for idrettens del, slik særforeningene ønsket det. 

  • 1 verdenskrig brang med seg mye uro både politisk og i idretten. industrialiseringen førte til en stor arbeiderklasse, og forskjellene skapte sosial og politisk uro. Arbeidsklassen lagde egen organisasjoner hvor de tok opp idretter som ikke krevde store anlegg og dyrt utstyr. 

  • Det var et politisk driv bak idretten. Det var et ønske om å danne en arbeidernes idrettoppsosijon og gjøre det slik at flere arbeidere fikk tid og mulighet økonomisk til å delta i idrett og konkurerre. De gikk også inn for flere arbeidere i idrettsledelsen. Landsforbundet øsnket ikke å gi areiderne større innflytelse og det ble derfor en ny splittelse. Idretten ble ofte eksklusiv og dyr. 

  • AIF jobbet for å bygge offentlige anlegg og gi folkeopplysning om idrettens nytteverdi i forhold til helse.

  • konflikten mellom landsforbundet og AIF ble så stor at de tilsutt bestemte at de ikke fikk konkurerre med medlemer av den motstående organisasjonen. Kontakten mellomd dem var brutt i flere år fremover. 

  • Når striden mellom de to endelig dabbet av gikk AIF bort fra de revousjonslignende tendensene sine og slagordet ble byttet fra " ikke trellkår, frie menn " til "Frihet, sunnhet og kultur!" som de enda bruker i dag.

  • toppidrett ble mer populært og og store idrettsstjerner fikk høy status i samfunnet. Men selvom toppidretten var organisert i LAndforbundet ble det også avholdt konkuranser for folket og organiserte blandt annet Birkebienerrennet. Kvinner fikk også lov til å drive idrett. 

  • landsforeningen og AIF var uenig om hvor vidt de skulle ta del i de Tyske olympiske lekene. AIF sto for boikott, mens Landsforeningen takket ja til invitasjon til vinderleker i Berlin senest i 1939.

  • Underkrigen var det viktig å samle idrettslagene for å vøre en felles front mot nazismen. Nazistene brukte idretten for propeganda og øsnket å organisere idretten etter nazistiske ideologier, også i Norge. Det ble holdt idrettsstreiker, ingen idrett så lenge det var krig i landet. Drev idretten i hemmelighet. Idretten ble holdt både for idrett og militær trening og mange ungdom ble rekrutert til motstandsbevegelsen gjennom idretten. 

  • I 1946 gikk AIF og Lnadsforbundet i oppløsning på eget initiativ og ble en del av Norges idretts forbund NIF. Hadde fokus på å bygge opp idretten etter krigen og alle nazister som var medlem i organisasjonen ble kastet ut 

  • STUI går inn for å lage idrettsanlegg for alle. Tippemidlene skulle rbukes til å gi hver kommune eget idrettsanlegg. Folk avr likevel skeptisk til at staten hadde så mye kontroll over idretten og igjen ble det en konflikt mellom motstående syn på idretten. STIF øsnket å bygge ut anlegg mens idrettsbevegelsen ønsket å bruke mer av pengene på selve idretten. 

  • I 1950- årene opplevde NIF en tydelig stgnasjon og selvom mange normen drev med idrettsaktivitet, avr bare 1 av 10 medlem i NIF. De fleste medleme bodde i sentrale strøk og byer. Flere grunner til stagansjonen: tillitsmannskrise, ungdommenes dårlige holdning og mangel på penger, og et manglende samarbeid mellom NIF, STUI og Særforbundene. 

  • En annen grunn var at det var veldig mange som flyttet fra landet til byen i etterkrigsårene. De trengte tid til å etablere seg. Idrettsstreiken under krigen tok fra mange unge gutter og jenter muligheten til å drive med idrett.

  • på 1960- tallet gikk NIf en lysere tid i møte. Medlemstallene steg rask og det ble etablert flere nye idrettslag hver uke.

  • grunner til denne vekten var at det stadig kom til nye idretter noe som førte til flere medlemer, som igjen førte til flere penger. 

  • Det ble goså mer populært å drive idrett for kroppens skyld og det ble viktig å holde seg i form. Det ble også tildelt flere resurser til idrettslagene fra politikerne

bottom of page